21 Mayıs 2015 Perşembe


TEKNE TAKİP VE MARİNE YÖNETİM SİSTEMİ PROJE YAPIM AŞAMALARI

A.Temel Uygulama Aşamaları
1.)   Spatial type bulunan bir database oluştur.
a.     Mytrack ile alınan verilerin gösterilmesi (manuel el ile database e yazıp uygulamadan okutuyoruz.)
2.)   Buna bir EF model oluştur.
3.)   Bir kontroller oluştur.
a.      Belirlenen tekneye ve o tekneye belirlenen uzaklıktaki tekneler nedir? (Gerekli sql sorgusu yazılacak)
b.    Search edilen tekne ismini  alıp bunu map te gösterme. (Gerekli sql sorgusu yazılacak)
      4.) Bu controller ait view i düzenle ( Markerlara tooltip ekleme, ajax, jquery kullanma)


A.1. Spatial Type Bulunan Bir Database Oluştur
1.) Ödevin yapımında Microsoft Sql Server Management Studio kullanacağız.

2.) İlk olarak MARİNE_TAKİP adında bir database olusturalım:
           
            CREATE DATABASE MARİNE_TAKİP

            USE MARİNE_TAKİP


3.) Olusturduğumuz bu database' e " tekne " adında bir table olusturalım:

            CREATE TABLE tekne (id int primarykey, tekne_ad nvarchar(20), marine                                                         nvarchar(20), konum geography)


4.) Olusturduğumuz bu tablonun Column Name leri sırasıyla id, tekne_ad, marine, konum olarak belirleyelim.Data Type' larını sırasıyla int, nchar, nchar ve söz konusu ödevimizin yapılış amacı olan Spatial Type olan geography.Her column Not Allow nulls yapılarak değer girilmesini zorunlu hale getirelim.


1.)    Bu yeni tablomuza değerler girelim.Bunu için şu iki komutu kullanalım:

INSERT INTO tekne(id, tekne_ad, marine, konum) VALUES(1, 'topcu', 'bandırma',geography::STGeomFromText(‘POINT (40.364002 27.969935)', 4326);


INSERT INTO tekne(id, tekne_ad, marine, konum) VALUES(2, 'tansever', 'gokceada',geography::STGeomFromText(‘POINT (40.164898 25.834468)', 4326);


INSERT INTO tekne(id, tekne_ad, marine, konum) VALUES(3, 'cobanogulları', 'bozcaada',geography::STGeomFromText(‘POINT (39.845114 26.052821)', 4326);

INSERT INTO tekne(id, tekne_ad, marine, konum) VALUES(4, 'seabird', 'antalya',geography::STGeomFromText(‘POINT (36.880226 30.699222)', 4326);

INSERT INTO tekne(id, tekne_ad, marine, konum) VALUES(5, 'martı', 'trabzon',geography::STGeomFromText(‘POINT (41.010664 39.729426)', 4326);

INSERT INTO tekne(id, tekne_ad, marine, konum) VALUES(6, 'yakamoz', 'izmir',geography::STGeomFromText(‘POINT (38.440569 27.114534)', 4326);

A.2. Bir EF Model Oluştur

1 - Visual Studio 2013 üzerinde yeni bir WepApplication projesi oluşturalım.
2 - Projemize sağ tıklayıp New Item'a tıklayalım. Ardından sol taraftan Data sekmesine gelelim ve karşımıza çıkan ADO.NET Entity Data Model seçeneğini seçelim. Name kısmına da MARİNE_TAKİPModel yazalım.
3 - Modelimizi ekledikten sonra bize aşağıdaki gibi bir pencere açılacaktır. Burada bize 4 adet seçenek sunulmakta. Entity Framework ile çalışmak için birden fazla yaklaşım söz konusudur. Şu anda bize 3 adet farklı yaklaşım ile kullanım imkanı sunulmakta. Bunları kısaca anlatmak gerekirse; EF Designer from database seçeneği önce database yaklaşımı sunar, Emtpy EF Designer model seçeneği önce model yaklaşımı sunar, Emtpy Code First model ve Code First from Database seçenekleri ise önce kod yaklaşımını sunar. Bizim seçeneğimiz basit anlamda giriş projesi oluşturduğumuz için ve fazla karışıklığa mahal vermemek adına ilk seçenek yani EF Designer from database seçeneği olacaktır. Bu seçeneği seçip Next diyelim.
4 - Gelen pencerede var olan bir bağlantıyı seçebilir yada New Connection diyerek yeni bir bağlantı oluşturabiliriz. Bağlantımızı oluşturduktan sonra Save Connection settings in App.Config as seçeneğini işaretleyelim. Bu seçeneği işaretlemezsek bağlantı bilgilerimiz direkt kod içinde belirtilecektir. Biz daha sonra da değişiklik yapılabileceğini düşündüğümüz için App.Config dosyasına eklenmesini istiyoruz. Bu seçenek işaretlendiğinde bir Name alanı gelmekte. Buraya girdiğimiz değere göre App.Config içerisine bir ConnectionString tanımlanacak ve yine bu isme göre Context sınıfımız oluşturulacak. O yüzden bu ismi kendinize göre düzenleyebilirsiniz.

5- Bir sonraki adımda veritabanı objelerimiz (table, views, stored procedure, functions) ekranda listelenecektir. Burada istediklerimizi işaretleyelim.
6- Son olarak Finish butonuna tıklayarak modelimizi oluşturabiliriz.
A-3- Bir Controller Oluştur

1-      Solution Explorer -> Controller -> Add -> Controller
1-      Bu aşamada Scaffold yapısı bize bir çok seçenek sunmakta, biz burdan Entity Framework Data Modelini kullanarak View’lerimizi de oluşturan Controller’ı seçiyoruz.
A-3-a- Belirlenen tekneye ve o tekneye belirlenen uzaklıktaki tekneler nedir? (Gerekli sql sorgusu yazılacak)

-          teknesController classı içindeki Search2 metodu
-          Bu kod kısmında; sql sorgusunu result değişkenine atıyor. Daha sonra lm adında mekan türünde yeni bir list oluşturuyor. Foreach döngüsü ile tekne içindeki sql sorgularını tek tek uygulayıp sonuçları myL ye alıyor. Bunları mekan türünde yeni bir nM nesnesi oluşturarak gerekli değişkenlere atama işlemi yapıyor. Sonra bunları lm listesine ekliyor. Ve son olarak ta json metodunu çalıştırıp  geri döndürüyor.
A-3-b- a. Search edilen tekne ismini  alıp bunu map te gösterme. (Gerekli sql sorgusu yazılacak)

-          Search metodu ve devamındaki json metodu. Temel mantık yine aynı fakat burada ki search metodu girlen tekne_ad a göre database ten map te gösterebileceği gerekli olan değerleri çekiyor.



1-      Bu controller ait view i düzenle ( Markerlara tooltip ekleme, ajax, jquery kullanma)


-          Bu kısım da controller da oluşturduğumuz search2 metodu çağrılarak sql sorgusunda geri dönen değerler script yardımıyla Google map te görsel veri haline gelmiştir.

-          Aynı zamanda ajax kullanılarak dinamik bir sayfa elde edilmiş sayfa yenilenmeden yapılan değiklikler görüntülenmiştir.
-          Aynı script kodları projemde search ve search4 metodları içinde kullanılmıştır.
ÇALIŞAN EKRAN GÖRÜNTÜSÜ
GİTHUP LİNK
https://github.com/Huseyincobanoglu/ileri-veritabani


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder