BULUT DEPOLAMA (CLOUD STORAGE) NEDİR ?
Bulut depolama ilgili farklı birçok tanım yapılabilir ama teknik terimlerden uzak yapılabilecek tanım bu şekildedir. Aslında kullanıcılar olarak bulut depolamayı birçok alanda kullanıyoruz fakat bunun farkında olmuyoruz. Google’ın sunmuş olduğu Google Drive, Yandex’in sunmuş olduğu Yandex.Disk ve tek başına Dropbox bulut depolama servislerine verilebilecek ideal örneklerdir.Bulut depolama, bulut teknolojisinin ortaya çıkardığı gelişmeler ile oluşturulmuş bir teknolojidir. Bulut depolamada kullanıcılar internet üzerinde kendilerine ait bir depolama alanına sahip olurlar ve dosyalarını burada saklayabilirler.
Bireysel kullanıcılar açısından bakacak olursak bu servislerden kolay bir biçimde faydalanabiliyoruz. Büyük firmalar ise kendilerine ait çözümler üretebiliyorlar veya bu alanda büyük olan firmalarla işbirliğine gidebiliyorlar.
Bulut depolama teknolojisi önü açık bir teknolojidir çünkü sunduğu erişilebilirlik (bazen problem olabiliyor) ve kullanışlılık insanın hayatına farklı bir hareketlilik kazandırıyor. Hareketlilikten kastım ise zamanın verimli kullanılması ve fiziksel bir takım unsurlarla uğraşmadan istenilen dosyaya ulaşılmasıdır. Sanırım bunu çok fazla detaylandırmaya gerek yok. Basit bir örnek ile açıklanabilir bir durum.
İhtiyacınız olan bir belgeye erişmek istediğinizi düşünün. Evinizde veya dizüstü bilgisayar olmak koşuluyla herhangi bir yerde bu belgeye ulaşma şansınız bulunuyor. Belgeye ulaştığınız zaman onu değiştirebilir, düzenleyebilir ve gerekli eklemeleri yapabilirsiniz. Buraya kadar bir sıkıntı bulunmuyor çünkü bunu telefonunuzda veya tablet bilgisayarınızda kayıtlı belgeler için de yapabiliyorsunuz. Ancak, masaüstü veya dizüstü bilgisayarda yer alan belge ile telefon veya tablet bilgisayarda yer alan belgenin aynı olmasını sağlamak için basit bir dosya trafiği yapmanız gerekiyor. Masaüstü bilgisayardan telefona, telefondan dizüstü bilgisayara gibi çeşitli transfer imkanlarınız söz konusu.
Nihayetinde bu belgeyi acil bir şekilde değiştirmeniz gerektiğini ve güncel sürümün evdeki bilgisayarınızda kaldığını düşünün. Bu durumda ona fiziksel olarak erişmeli ve dosyayı tekrar telefona, tablet bilgisayara veya USB belleğe atmanız gerekir. İşte bulut depolama dediğimiz servisler bu kısımda devreye giriyorlar ve belgenin internet olduğu sürece yanınızda olmasını sağlıyorlar.
Verilen örneğin kafanızı karıştırmasını istemiyorum ancak bu şekilde bir işleyiş söz konusu. Belgenizi, fotoğrafınız, videonuzu veya farklı bir veri içeren dosyayı internet üzerinde kendinize ait bir alanda saklamış oluyorsunuz ve internet olduğu sürece bu dosyaya erişim imkanınız bulunuyor. Bulut depolama işte tam olarak bu işe yarıyor. Hepinizin fark edebileceği gibi dezavantajı ise internet olmadığı sürece dosyalarına erişemiyorsunuz.
Ucuz bir metot; ilk aldığınızda birkaç gigabyte ı bedava kullanabiliyorsunuz ve sonraki kullanımlarınız için kullandığınız kadarını ödüyorsunuz.
Fiziksel alan kullanımı gerekmiyor: extra hard-drive ve onu muhafaza edecek soğutucular için bir alana ihtiyaç olmuyor. Tek ihtiyacınız olan bilgisayarlarınız için ayırdığınız fiziksel alanlar.
Datanıza internete bağlanabildiğiniz her yerden erişebiliyorsunuz; Cloud a yüklemiş olduğunuz tüm dataya herhangi bir bilgisayardan ulaşabilir hatta akıllı telefonlar araçlığıyla bile erişmeniz mümkündür.
Mailleşme, dosya aktarımı vs. konularında işbirliğini kolaylaştırması: şirket içi ortak alanlarda dosya tutmaya ya da ekli mailler göndermeye gerek kalmadan çalışanların tüm dosyalarını Cloud da tutup hepsinin erişebilmesini sağlar.
Sunucu problemlerinin yaşanmaması; Sunuculardan birisi arızalandığında diğer sunucular çalışmaya devam ettiği için uygulamalar da çalışmaya devam etmektedir.
Dezavantajları
Güvenlik problemi: kişisel bilgilerin çalınma riski olabilir. Örneğin banka hesabınıza ait bilgileri yüklemeniz sakıncalı olabilir.
Bandwith (websitesinin bir ay içerisinde gerçekleştirebileceği veri aktarım miktarı) kısıtlaması: datanıza erişmek için internete ihtiyacınız var. Yani internet erişiminiz olamayan bir bölgedeyseniz datanıza erişmeniz ve ya çalışmanız mümkün olmuyor. Ayrıca yükleme ve indirme için kota kısıtlaması çalışmaları engelleyebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder